Kapitalismin käsite

Muun ohessa kirjoitin gradun tämän blogin avulla. Maisteriohjelma on kansalaisyhteiskunnan asiantuntijuus, pääaine filosofia. Aiheena on kapitalismin käsite Deleuzen ja Guattarin Marx-tulkinnassa ja yhteiskunnallisten liikkeiden sovellutukset siitä.

Gradu on julkaistu täällä (2014).

Abstrakti:

Tutkielmassa lähestytään kapitalismin käsitettä Gilles Deleuzen ja Félix Guattarin Marx-luennan pohjalta. Pyrin muodostamaan systemaattisen esityksen Deleuzen ja Guattarin kapitalismianalyysista, joka on toiminut yhtenä viitekehyksenä 1990-luvulla nousseelle tietotalous- ja prekariaattikeskustelulle sekä tietyille yhteiskunnallisille liikkeille, kuten EuroMayDay-mielenosoituksia järjestäneelle ja perustuloa vaatineelle prekariaattiliikkeelle.

Deleuzen ja Guattarin ajattelussa kapitalismi on yhteiskunnallisten virtausten sattumanvaraisesta yhdistymisestä kehittynyt monimutkainen ja globaali yhteiskuntajärjestelmä, joka elää ristiriidoista ja jonka ainoa tarkoitus on Marxin esittelemän pääoman yleisen kaavan ilmaisema arvonlisäyksen tuottaminen. Kapitalismi ei ole sama asia kuin ”talous” tai ”markkinatalous”, vaan se on niitä laajempi muodostelma. Aksiomaattisena järjestelmänä kapitalismi ehdollistaa muita yhteiskunnan sektoreita. Kapitalismi ei kuitenkaan ole kaikkea hallitseva totaliteetti, koska yhteiskunnallinen toiminta vuotaa aina yli kontrolleista. Liikkeet pystyvät vaikuttamaan kapitalismiin kiihdyttämällä sen kehityskulkuja ja pakenemalla sen asettamia rajoja.

Tutkin kapitalismin käsitettä käsitteellis-filosofisella tasolla Deleuzen ja Guattarin ajattelussa sekä verkkolehti Megafoniin kirjoittaneiden yhteiskunnallisten liikkeiden toimijoiden teksteissä. Esitän Deleuzen ja Guattarin kautta huomautuksia kapitalismin historiasta ja toimintamekanismeista. Työ kytkeytyy ranskalaisen filosofian, yhteiskuntafilosofian, marxismin ja yhteiskunnallisten liikkeiden tutkimuksen perinteisiin.

Sisällys:

 1. Johdanto
 2. Kapitalismin ongelma
 3. Marx ilman partaa
 4. Kapitalismin synty
 5. Kapitalismin käsite
 6. Subjektiviteetti, halu ja skitsofrenia
 7. Prekariaatti ja Megafoni: kapitalismianalyysi 2000-luvun autonomisissa liikkeissä
 8. Lopuksi: Pakolinjoja ja suuntaviivoja

3 thoughts on “Kapitalismin käsite

 1. Päivitysilmoitus: Kolme kapitalismia | Teoriapiikki

 2. Päivitysilmoitus: Kommentaareista: DeLanda, Virtanen, Viren & Vähämäki | Teoriapiikki

 3. Päivitysilmoitus: Luonnos, hahmotelma, runko, pääpiirteet | Teoriapiikki

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s